Vraag het de gemiddelde foodie… Chefs zijn de rocksterren van deze tijd.

Al die rock&roll-chefs hebben een signature dish (dat is culinair voor hit), je ziet ze op tv, ze brengen boeken uit en op YouTube struikel je over hun video’s. Nordic Cuisine-chef Rene Redzepi en mister moleculaire keuken Ferran Adria zijn zelfs goeroe’s. Zij hebben een eigen trend gezet.

 

En zonder me af te vragen waarom dit zo is, ga ik erin mee. Want ik ben een foodie. Eentje die schrijft. Daarom schrijf ik het liefst over alles wat met eten te maken heeft. Of ik nu verslag moet doen van een bijzonder diner, foodtrucks in New York of waar je (volgens Jonnie en Thérèse Boer) naartoe moet als op vakantie wilt smullen. Ik produceer er een smakelijk verhaal over. Dus ja, ook ik denk dat de chefs de rocksterren van de toekomst zijn. Sterker nog: ik hoop dat het zo is!

 


Food sells en wij smullen ervan!

En of je het nu leuk vindt of niet… Er is gewoonweg niet onder de opkomst van het culinaire uit te komen. Kijk maar eens naar de hoeveelheid die je online aan culinaire info kunt vinden. Via Culy.nl (natuurlijk) of online magazine Food Inspiration. En hoeveel kookprogramma’s er wel niet op tv te vinden zijn. Ik noem een MasterChef Holland (en US en Australie enzovoorts, enzovoorts) en niet te vergeten – de beste digitale zender van 2012 – 24Kitchen. Maar ook als je de diepte in wilt en meer wilt weten over hoe je een verantwoorde foodie (koop je boodschappen bij Marqt, sluit je aan bij Foodguerilla) kunt zijn, dan is de keuze reuze!

 

Ik ga je dus niet vanalles laten lezen over hoe ik over foodtrends denk… Je krijgt gewoon een aantal van mijn favoriete video’s te zien. Wedden dat je er trek van krijgt? En je binnen no time denkt: kom maar op met die rocksterren van de toekomst? Lekkâh!

 


Alinea en Eleven Madison Park ruilen een weekje van locatie


Rene Redzepi over Noma (en de Nordic Cuisine)


Anthony Bourdain eet hot dogs in Chicago