“Hongkong? Wat heb je daar nou weer gedaan?” Mijn tafelgenoot plaatst – om z’n statement kracht bij te zetten – z’n glas bier hard op tafel. Ik haal mijn schouders op.

“Eten natuurlijk”, is mijn antwoord.noma2 Sommige mensen verklaren me voor gek. Maar eten is mijn reason to travel. Ik kan geen betere reden bedenken om de rest van de wereld te willen ontdekken. En natuurlijk is een beetje lekker weer op je vakantiebestemming mooi meegenomen. Cultuur snuiven hoort er ook bij (in Madrid moest ook ik Picasso’s La Guernica zien)… maar voor een lunch bij Noma** in steenkoud Kopenhagen, kun je me ‘s nachts wakker maken. Altijd. Daar kan geen zonovergoten strand tegenop!

 


Een goede voorbereiding…

hot dogReizen voor eten is trouwens niet altijd makkelijk. Ten eerste is het moeilijk kiezen uit de talloze smakelijke mogelijkheden. Maar goed, soms heb je zin in burgers en een andere keer in vega. Dus die champagne problems, daar kom ik meestal wel uit. En soms heb ik geluk. Dan valt het samen en reis ik af naar een alles-in-één-bestemming. Zoals Chicago. Mijn main reason to travel was een moleculair diner bij Alinea*** (en dat is gelukt. zelfs het filmen van het bijzondere dessert is een feit). Maar ik ben natuurlijk gek als ik in the city of dogs niet ook een dag hot dogs ga eten. En ook dat lukte. Ik wist er zelfs een mini hotdog-tour van te maken.

 


… is het halve werk?

Een andere keer vallen de voorbereidende werkzaamheden tegen. OLYMPUS DIGITAL CAMERADan is het uitzoeken welk restaurant wanneer geopend een ware hel. Vooral omdat niets op elkaar aansluit. Probeer maar eens een tour van foodtrucks in New York te organiseren. Wanneer zijn ze waar te vinden? Onbegonnen werk! Ze tweeten namelijk vlak voor lunchtime waar ze te vinden zijn (als ze al te vinden zijn, want bij slecht weer rijdt de truck niet). Ik heb mijn halve vakantie op Manhattan rondjes gerend om dan weer wi-fi te zoeken en dan weer een foodtruck te spotten. En geloof mij… Ook Twitter is niet altijd bij de tijd. Maar goed, het is gelukt. Ook New York streetfood heb ik geproefd. Mission accomplished!

 


Eten is altijd dichtbij

De LeestNatuurlijk hoef je er niet zo’n spektakel van te maken. Je hoeft zelfs niet overzees om een interessante foodtrip te maken (dat lijkt nu misschien zo door mijn Amerikaanse voorbeelden). Ook in Europa is namelijk enorm veel te beleven. Mijn meest bijzondere sterrenervaringen heb ik bijvoorbeeld ‘vlakbij huis’ opgedaan. Ik noemde Noma** al, maar ook een lunch of diner bij De Leest*** (in het Gelderse Vaassen) kan ik iedereen aanraden. En dat zeg ik niet alleen… Ook Michelin is het met mij eens: De Leest ontving dit jaar z’n derde ster!!! Als dat geen reden is om naar de Veluwe af reizen, weet ik het ook niet meer…

 


Proef de verschillen

Het leuke aan overal eten is dat je meteen de cultuur van een land of stad proeft. hapje_sansebastian_kleinLetterlijk! Mijn trip naar San Sebastian bewijst dat. Reason to travel? Een diner bij Mugaritz**… natuurlijk! Want je ontdekt het misschien al, ik hou van ‘sterren’ eten. Maar de avond ervoor ontdekte ik (door het geweldige boek ‘Where Chef’s Eat’) La Bodega Donostiarra, een bar waar – zo leek het – de hele bevolking van San Sebastian bij elkaar komt om lekker te eten, te drinken en te kletsen. En ik mocht meedoen! Ik stond aan de bar (want zo hoort dat), dronk txakoli (voor het eerst) en at de allerlekkerste pintxos. Hier hoorde, zag en proefde ik hoe het er echt – op een normale doordeweekse dag – aan toe gaat in deze stad. En dat… is een echte reason to travel!

 


Tot slot…

Om te bewijzen dat ik niet de enige gek ben die op pad gaat voor een lekker hapje… een video over mensen die de hele wereld afreizen voor een hapje (sterren)eten. Mjam!

Foodies Promo from B-Reel on Vimeo.